fbpx
karriererådgivning.

Åben for nye veje

Som ledig bliver Michael igennem sit jobcenter tilbudt et forløb i Provi hvor han sammen med sin konsulent i Provi snakker om hans muligheder for at komme i job. Michael er meget åben for de ideer og forslag der kommer frem under samtalerne – også selvom fokus kommer væk fra hans uddannelsesmæssige baggrund.

Charlotte, der er Michaels konsulent, er igennem sit netværk blevet gjort opmærksom på at der er efterspørgsel på skorstensfejere, og hun spørger Michael om han kunne tænke sig at uddanne sig til skorstensfejer – og det vil Michael gerne! Michael får først mulighed for at snuse til faget i en virksomhedspraktik hos skorstensfejermester Jesper Hviid Kjær i Nr. Alslev, inden han beslutter sig om det er den rigtige vej at gå.

Michael er glad for praktikken og selvom mange ting er nye og det er en verden han ikke tidligere har stiftet bekendtskab med, er han åben og motiveret for at lære faget og tage uddannelsen. Derfor er det også til stor glæde for Michael da Jesper Hviid Kjær tilbyder Michael en uddannelsesaftale som voksenelev.

IMG_7946

... rekruttering er svær...

Elever er en mangelvare og rekruttering er svær

Jesper Hviid Kjær er med i hovedbestyrelsen for arbejdsgiverforeningen og han er meget bevidst om manglen på skorstensfejere. Derfor står han også med åbne arme for at tage imod kommende elever, både de unge, men også gerne voksenelever. ”Det er ikke nogen synlig branche, og derfor kan det være svært at gøre opmærksom på de muligheder som man får i arbejdet som skorstensfejer.” Han fortæller: ”Det er en branche hvor man får en spændende og varieret hverdag, hvor man møder mennesker i alle samfundslag og kommer i alle typer af hjem fra bondegårde, villaer og til pejse på herregårde og godser.”  De har også mange opgaver inden for rens af ventilationsanlæg, men det er svært at løse opgaverne, hvis de ikke har nok mandskab.

På mange måder en helt anden verden

Michael er nu i uddannelse som skorstensfejer som voksenelev – en branche hvor der er stor mangel på arbejdskraft og derfor også med gode udsigter til job når han er færdiguddannet, hvilket har stor betydning når man som Michael har været i en situation, hvor der ikke var de jobmuligheder som han havde håbet på efter endt uddannelse.

Skorstensfejerfaget er meget anderledes end hvad Michael har arbejdet med tidligere, han kan godt mærke at det er en mere fysisk og praktisk orienteret branche end han tidligere har været vant til. Det udfordrer Michael som har en boglig baggrund. Der er mange ting der er nye og når han sammenligner sig med sine kollegaer, kan han godt mærke at han kommer med nogle andre ting i rygsækken, men han kan godt lide udfordringerne og han lærer nyt hele tiden. H an synes det er rart at dygtiggøre sig på det praktiske og det håndværksmæssige område, og han kan også godt lide at bruge sig selv fysisk.

Alle kan bruges

Tager meget gerne voksenelever

For Jesper Hviid Kjær er det afgørende at man fremadrettet kan rekruttere lærlinge nok til at sikre behovet i branchen fremover. Han tager gerne imod både unge og de ældre elever. Når snakken kommer ind på de ældre elever, fortæller Jesper at de typisk i kraft af alder og modenhed, ofte hurtigere bliver selvstændige i opgaverne. Nogen kommer med en anden håndværksmæssig baggrund, mens Michael også har fordele i forhold til sin boglige baggrund, da uddannelsen også kræver at man kender reglerne på området, så man kan vejlede om brandsikkerhed og miljøbeskyttelse. Det vigtigste er at man har lyst til at tage uddannelsen og har lyst til at lære.

Vil du vide mere om uddannelsen til skorstensfejer, kan du finde den her👇🎩

https://www.ug.dk/uddannelser/erhvervsuddannelser/teknologibyggeriogtransport/skorstensfejer

Provi logoet der er blandet med FN's verdensmål billedet.

Se flere cases

Nadia
Zuzanna Billede (002) (2)
Line
Image
Mette
Billede af Line

KONTAKT OS

Få en snak med...
test