fbpx
karriererådgivning

Da Mette blev syg, ændrede hendes verden sig.

Hun har altid været den der kunne have en masse bolde i luften, sørge for at de praktiske ting hang sammen derhjemme, både for sig selv og andre omkring sig. Mette sagde aldrig nej, og hun var der altid, når der var brug for hende.

Men pludselig på en ferie i Thailand begyndte hun at få svært ved at finde sine ting, hun skulle have hjælp til ting, hun altid selv havde haft helt styr på.

Kort efter ferien mærker Mette et smæld i ryggen, hendes hoved bliver som en osteklokke hun har hyletone og summen i hovedet og hun er træt og svimmel. Efter forskellige undersøgelser, får Mette at vide at hun har en tumor på hypofysen og en sjælden sygdom der hedder akromegali, som betyder at hun producerer for meget væksthormon. Mette bliver opereret og får fjernet tumoren. På det tidspunkt ved Mette ikke om tumoren er god – eller ondartet, og hun ved ikke om hun vil overleve.

Mette_provi_2

... ikke i tvivl om at selv få timer om ugen er til gavn for både ens sociale behov og selvværd...

En helt ny virkelighed

Mettes tumor er godartet, men hun befinder sig pludselig i en situation, hvor hun er sygemeldt og er blevet opsagt fra sit arbejde. Mette har stadig susen og hyletone i hovedet og hun bliver stresset af ting, som hun ikke tidligere er blevet stresset af, og hun bliver hurtigt træt og forvirret. Når det hele bliver for meget, lukker hørelsen ned, hun føler at hun er i en osteklokke og hun kan intet høre.

Mette har oveni i de andre udfordringer fået dødsangst, hun drømmer om sin egen død og er bange for at dø af sin sygdom. Hun er bange for de rutinemæssige skanninger og prøver, som hun skal have taget resten af sit liv.
Mette bliver langsomt klar over at hendes virkelighed har ændret sig – og hun har svært ved at acceptere at hun ikke længere kan de samme ting som hun før har kunnet.

Hvor der er vilje er der vej

Da Mette er kommet så langt at hun er klar til at prøve kræfter med arbejdsmarkedet igen, kommer hun til Provi igennem jobcentret. Mette vil gerne finde ud af hvad hun kan, i håb om at der er en plads til hende på arbejdsmarkedet med de begrænsninger hun har. Hun bruger aktivt sit eget netværk for at finde et praktiksted, som med hensyn til hendes udfordringer, kan tilbyde hende et praktikforløb. Mette kommer først i praktik i en tøjbutik, men hun har svært ved at rumme at der hele tiden sker noget nyt, og der er mange input hun skal forholde sig til. selvom det var Mettes store ønske at stå i butik, blev det hurtigt tydeligt at det ikke længere er foreneligt med Mettes udfordringer. Sammen med konsulenten i Provi, taler vi om alternative muligheder. Mette er endnu en gang proaktiv og får på egen hånd skabt en praktikmulighed på kirkegården i Holeby. Mette lider stadig af dødsangst, og trods store overvejelser i forhold til angsten, beslutter hun sig for at prøve det af. Med god støtte på arbejdspladsen, får Mette hjælp til at se kirkegården som en have hun skal passe for andre, og det hjælper Mette at se opgaven på den måde. Mette bliver hurtigt rigtig glad for opgaverne og hun kommer så langt i forhold til sin dødsangst, at hun kan være med til bisættelser i kirken, noget Mette aldrig troede ville lykkes for hende.

Opbakning

Forløbet med praktikken er lærerigt for Mette, og hun begynder langsomt at finde grænserne for hvor meget hun kan presse sig selv, og finde en balance hvor hun både kan passe sin praktik og familieliv. Processen med at lære sig selv at kende på ny og acceptere sine nye begrænsninger, har været en voldsom og lang følelsesmæssig rutsjebanetur, og der har været perioder hvor Mette har haft svært ved at se sig ud af det og overskue hvor det hele ender henne. Mette har været glad for bl.a. at være tilknyttet Provi, hvor hun har fået vejledning, og hvor der er blevet lyttet og hun har følt sig forstået, når hun har haft behov for det. Generelt har Mette oplevet god støtte fra de aktører som hun har været i kontakt med under sit sygdomsforløb.

Fleksjob

Mette har i dag fået bevilliget fleksjob, og endnu engang på eget initiativ, har Mette været opsøgende. Siden den 16. juni 2022 har hun været ansat i fleksjob på Hunseby Kirkegård, et job som hun er rigtig glad for, og hvor hun møder stor forståelse og rummelighed i forhold til de udfordringer hun har.

Selvom det til tider har været helt uoverskueligt at være i en afklarende proces, så er hun kommet godt ud på den anden side, og hun har lært sig selv og sin krop og grænser at kende. Hun har lært at strukturere sine dage, så hun ved hvad hun skal og kan planlægge dagene, så hun så vidt muligt undgår at blive unødigt stresset og presset. Hun har lært at prioritere helt anderledes end hvad hun gjorde inden hun blev syg, hun er blevet bedre til at passe på sig selv, og selvom processen har været hård og føles lang, er hun ikke i tvivl om at man godt kan lande et godt sted, hvis man selv har viljen og har den nødvendige opbakning fra både familie og fagpersoner.

Selvom Mette i dag ikke kan varetage et fuldtidsjob, er hun ikke i tvivl om at selv få timer om ugen er til gavn for både ens sociale behov og selvværd, og det vil hun ikke være det foruden.

Se flere cases

IMG_7946
Nadia
Zuzanna Billede (002) (2)
Line
Image
Mette

KONTAKT OS

Få en snak med...
test